Priveste dincolo de tinuta! Uneori, aceasta te poate “orbi”.

Ce si pentru cine este 6AM Look ?
January 15, 2015
Puterea celor 4 camasi de afaceri!
February 1, 2015
Show all

Priveste dincolo de tinuta! Uneori, aceasta te poate “orbi”.

4c199d2b9fd32881f7d0832cc20a8523

Afla cum sunt combinate cu abilitate de către șarlatani, vestimentatia si puterea de manipulare, într-o înșelătorie numită “schema inspectorului bancar”.

Ținta acestei escrocherii poate fi oricine, dar sunt preferate persoanele în vârstă care trăiesc singure.

Înșelătoria începe când un bărbat îmbrăcat într-un costum de afaceri, conservator, apare la ușa potențialei victime.

Toată îmbrăcămintea sa transmite un mesaj de bună-cuviință și respectabilitate. Cămașa albă impecabila, pantofii eleganți strălucesc intens. Costumul său nu este ultima modă, ci stilul clasic: reverul este lat de nouă centimetri, nici mai mult, nici mai puțin; stofa este deasă și grea chiar și în iulie; tonurile de culoare sunt discrete: bleumarin si gri de afaceri.

El îi explică victimei vizate (probabil că este vorba de vreo văduvă pe care el a urmărit-o discret de la bancă până acasă cu o zi sau două mai înainte) că este inspector bancar și că, în cursul unei verificări ale înregistrărilor băncii ei, a descoperit unele aparente nereguli.

El crede că a identificat vinovatul, un funcționar al băncii care falsifică regulat rapoartele tranzacțiilor din anumite conturi. El spune că și contul văduvei ar putea fi unul dintre acestea, dar nu poate fi sigur până când nu are dovezi palpabile.

De aceea, a venit să-i solicite cooperarea. Ar vrea ca ea să-l ajute retrăgându-și economiile astfel încât echipa sa de inspectori împreună cu funcționarii băncii să poată urmări înregistrarea tranzacției când trece prin biroul funcționarului suspect.

Adeseori, înfățișarea și modul de prezentare al „inspectorului bancar” este atât de impresionantă încât victima nu se gândește niciodată să verifice identitatea persoanei măcar cu un simplu telefon. În schimb, se suie în mașină și se duce direct la bancă, își retrage toți banii, se întoarce acasă cu ei și așteaptă împreună cu „inspectorul” să primească vești despre succesul capcanei.

bancomat

Atunci când mesajul sosește, el este prezentat de un agent de pază în uniformă, care vine după ora de închidere a băncii, pentru a o anunța că totul este în regulă- s-ar părea că printre conturile falsificate nu este și cel al văduvei. Foarte ușurat, „inspectorul” mulțumește îndatoritor și, deoarece la această oră banca este închisă, îi dă instrucțiuni agentului de pază să pună banii doamnei în seif, pentru ca ea să nu se mai deranjeze să meargă a doua zi la bancă.

Plin de zâmbete și strângeri de mână, agentul de pază ia banii și pleacă lăsându-l pe “inspector” să-și exprime mulțumirile încă pentru câteva minute înainte de a pleca și el. Firește, într-un sfârșit, victima descoperă că “agentul de pază” și ”inspectorul” nu erau ceea ce pretindeu a fi, ci o pereche de escroci care au recunoscut capacitatea unor veșminte contrafăcute cu grijă de a declanșa supunerea noastră oarbă față de “autoritate”.

 

Sursa: “Psihologia persuasiunii” de dr. Robert Cialdini.

Leave a Reply

WordPress Image Lightbox Plugin